Szeptemberi könyvajánló

0

 


Gina Lamanna - Apró bűneink 

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy gyilkosság. Négy vallomás. Minden szó hazugság.

Miért vallaná be négy nő ugyanannak a gyilkosságnak az elkövetését?
Vendégek érkeznek az év esküvőjére egy kaliforniai luxusszállodába. A meghívottak között szerepel négy főiskolai barátnő is – Ginger, Lulu, Emily és Kate –, akik a diplomaosztójuk óta nem találkoztak. Okosak, szórakoztatóak, de megkeseredettek, ráadásul mind egy-egy titkot őriznek, és mindent megtennének azért, hogy ez továbbra is titok maradjon.
Huszonnégy órával később egy holttestet találnak az esküvő próbavacsorájának a helyszínén. Nem kétséges, hogy a férfi gyilkosság áldozata lett. A kihallgatások során pedig mind a négy nő bevallja, hogy ő követte el a bűntényt. Egyedül.
A rendőrség számára egyértelmű, hogy hazudnak, de vajon miért?
Csak ez a négy nő tudja a választ.
És egyikőjük sem árulja el…



Suleika Jaouad - Két királyság határán 

Reménnyel ​teli kötet mindazoknak, akik néztek már szembe betegséggel vagy veszteséggel
Azon nyáron, amikor Suleika Jaouad lediplomázott a Princeton egyetemen, ahol közel-keleti tanulmányokat folytatott, arra készült, hogy elkezdi a felnőttek életét élni; szerelmes lett és Párizsba költözött, hogy valóra váltsa régóta dédelgetett álmát, és haditudósító legyen. Ám hamarosan egy egészen másféle háborús övezetben találta magát. Néhány héttel a huszonharmadik születésnapja előtt kiderült: leukémiája van, és a túlélés esélye harmincöt százalék. Az élet, amelyet elképzelt magának, egyetlen szempillantás alatt semmivé foszlott. Az ezután következő négy évet nagyrészt kórházi ágyakban töltötte, és az életéért vívott harcáról az Emmy-díjjal kitüntetett Life, Interrupted (Megszakított élet) című, a New York Times-ban vezetett rovatában tudósított.
Ezerötszáz napot töltött el úgy, hogy egyetlen cél lebegett a szeme előtt: túlélni, bármi áron. És miután túlélte, ráébredt, hogy fogalma sincs, hogyan kellene élnie. Hogyan legyen képes mindazok után, amin keresztülment, visszatérni az életbe? Hogyan nyerhetné vissza mindazt, amit elveszített?
Suleika Jaouad arra vállalkozott, hogy új társa, Oscar, egy örökbefogadott kutya társaságában beutazza Amerikát, és száz nap alatt tizenötezer mérföldet tesz meg egy lakóautóval. Elhatározta, hogy találkozik azokkal az ismeretlenekkel, akik a kórházban töltött években írtak neki: egy floridai kamaszlánnyal, aki ugyancsak a rákkal vívott harcot, egy fiát gyászoló kaliforniai tanárral, és egy texasi halálra ítélttel, aki éveket raboskodott magánzárkában. Utazása ráébresztette Jaouadot arra, hogy a beteg és az egészséges emberek között húzódó határ illékony, és hogy legtöbbünk e két birodalom között ingázik egész életében.
A Két királyság határán szívbe markoló krónikája a betegségnek és a gyógyulásnak, melyben Jaouad nagy szenvedéllyel és érzékenységgel tárja fel, hogy mit jelent túlélőnek lenni és újrakezdeni.
Suleika Jaouad esszéi többek között a The New York Times Magazine-ben, a Vogue-ban és az NPR-on jelentek meg. Emellett megalapította az Isolation Journals elnevezésű globális projektet azzal a céllal, hogy segítsen az embereknek inspirálódni és közösségre lelni a megpróbáltatást jelentő időkben. A Két királyság határán az első könyve.


Héléne Grémillon - A bizalmas 

Párizs, ​1975. Camille, a harmincas évei közepén járó könyvkiadó az anyja halála után egy feladó nélküli borítékot talál a postaládájában a részvétnyilvánító levelek között. A különös, megszólítás nélküli levél írója egy Louis nevű fiúról és egy Annie nevű lányról mesél, majd hirtelen megszakítja történetüket. Mivel Camille semmiféle Louis-t és Annie-t nem ismer, az első gondolata az, hogy az ismeretlen eltéveszthette a címzést. De minden kedden újabb levél érkezik a történet folytatásával. Camille egyre biztosabb benne, hogy egy író küldözgeti neki folytatásokban a második világháború idején játszódó önéletrajzi regényét. Csak lassan, fokozatosan döbben rá, hogy a Louis, Annie és egy bizonyos titokzatos Madame M. megrázó, zavarba ejtő, sokszor lélegzetelállító történetéből kibontakozó szörnyűséges titoknak köze van az ő születéséhez. Az 1977-ben született francia Hélene Grémillon tizennyolc nyelvre lefordított, öt irodalmi díjjal jutalmazott, olykor a pszihothriller határait súroló első regénye mindvégig fogva tartja az olvasót, és az utolsó szóig hátborzongató fordulatokat tartogat…


Daniel Glattauer - Örökké Tiéd 

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Te vagy az én fényem, én a te árnyékod. Már egyikünk sem létezhet a másik nélkül.”
A harmincas éveinek közepén járó, egyedülálló Judith a szupermarketben ismerkedik meg Hannesszal, aki a tömegben a sarkára lép. Nem sokkal később a férfi felbukkan az elegáns kis lámpaüzletben, amelyet Judith a gyakornoklány, Bianca segítségével vezet. Hannes nőtlen építész, a legszebb férfikorban van – nem csupán minden anyós álma, de Judith barátait is teljesen lenyűgözi. Judithnak kezdetben nagyon jólesik, hogy a céltudatos férfi a tenyerén hordozza, lesi minden kívánságát. Ám Hannes szűnni nem akaró törődése idővel egyre nyomasztóbbá válik. Judith úgy érzi, a férfi fokozatosan kisajátítja, ellenőrzése alá vonja. Hiába próbál szakítani vele, Hannes még az álmaiba is beférkőzik. S amikor fölébred, a férfi máris készen áll, hogy valami jót tegyen vele…
„Thrillerbe forduló szerelmi történet. Humoros, fordulatos, lélegzetelállító.” Die Presse


Grecsó Krisztián- Pletykaanyu 

Az Isten hozott szerzője ezzel a novelláskötettel robbant be a kortárs magyar prózába. Életszaga, szemtelen éleslátása áttört bizonyos gátakat, és próbára tette Grecsó Krisztián szűkebb környezetének tűréshatárát. A Pletykaanyu olyan mélységekből hoz friss híreket, ahonnan ritkán kapunk valódi tudósítást. A kötet persze jóval több annál, mint amit a pletykasajtóból, televízióból megismerhettek, és elevensége, újszerűsége nem azon múlik, hogy magukra ismertek-e az olvasók az elbeszélések hús-vérfiguráiban vagy sem. A novellákat sokkal inkább valami autentikus tudás mozgatja; Grecsó nem kutat, nem kérdez, csak figyel. Mint aki bennszülöttből lett „etnográfussá”. Ízes humora, nyers ereje valóban minden pátosztól mentes, de hogy ez árulóvá teszi-e a szerzőt, döntse el Ön. Miközben szórakozik, ítélkezhet!




Kiss Judit Ágnes- Babaróka kövecskéi

Újabb résszel bővül az ország kedvenc rókás sorozata!
Babarókáék immár négyesben, Aprókával együtt élik mindennapjaikat – ez egy nagy testvérnek bizony nem mindig könnyű. Különösen, hogy a költözés miatt még óvodát is kellett váltani, és az új Kisdedóvó közel sem olyan barátságos, mint az előző részekből megismert Kölyökőrző. Ráadásul a járvány is berobban, apa pedig hómofiszba kerül – amiről kiderül, hogy egyáltalán nem veszélyes, sőt! Egy darabig végre napközben is együtt lehet a család!
Mindennapi, valós élethelyzetek, sokszor nehéz témák, ugyanakkor sok-sok kedvesség, jóleső melegség és biztonságot adó szeretet – ezt nyújtják Kiss Judit Ágnes meséi. Egri Mónika varázslatos illusztrációi pedig most is garantálják, hogy az is azonnal beleszeressen a sorozatba, aki először találkozik Babarókáékkal.



Gergely Márta- Szöszi

Szöszi tizennégy éves kislány, az a fajta, akiből tizenkettő megy egy tucatra. Tanácstalanul bukdácsol a serdülőkor hangulatváltozásai között. Amikor megismerkedünk vele, éppen hullámvölgybe jutott: rosszul tanul, semmihez sincs kedve, durcás. Hogyan viselkedik egy ilyen hányaveti kislány, ha saját makacssága folytán nehéz helyzetbe kerül? Hogyan találja meg a maga emberségét, életcélját a legválságosabb időkben? Erről szól Gergely Márta lebilincselően érdekes lányregénye, amely harmadik kiadásban lát napvilágot.



Kiss Judit Ágnes- Zsálya és a mélyvölgyi utazás 

Évek teltek el az aevusi utazás óta, és Zsálya néha már alig hiszi el, hogy ott járt, és megmentette Aldo herceget. Sok minden megváltozott azóta: Zsálya nemcsak nagylány lett, de sajnos beteg is… Kórházban fekszik, anya sír, apa alig tud a szemébe nézni. Zsálya nagyon fél: fél a betegségtől, és fél attól is, hogy anya és apa már nem is szól egymáshoz. Egy nap megjelenik a kórházi szobában Fényilonca, a tündér, a kertben pedig Efirfira, az unikornis és Aldo herceg várja. Ezúttal Zsálya az, aki segítségre szorul: meg kell találnia a gyógyulás virágát, különben nagy baj lesz. Együtt indulnak a virág keresésére, és barátai egy darabon hűségesen kísérik, de a mélyvölgyi utazásnak mindenki csak egyedül vághat neki… Kiss Judit Ágnes gyönyörű meséje erőt és reményt adó varázsmese, Szimonidesz Hajnalka rajzaiba merülve pedig minden gyerek és felnőtt felülhet a repülő unikornis hátára.




Megjegyzés küldése

0Megjegyzések
Megjegyzés küldése (0)